2019-06-18 11:41:38• hírek • Bede Emőke

Közel négyszáz nyolcadikos nem jelent meg az országos szintű felmérőn

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Kedden reggel hivatalosan is elrajtolt az országos szintű felmérők sora: a nyolcadikos diákok első körben a román nyelv és irodalom terén szerzett tudásukról kellett számot adjanak.

Az oktatási minisztérium összesített adatai szerint országszerte 154 956, Szatmár megyében pedig 2641 nyolcadik osztályt végzett tanuló iratkozott fel az országos képességfelmérő vizsgára, ám amint arra számítani lehetett, nem jelent meg mindenki a reggel 9 órakor elrajtoló megmérettetésen. Megyénkben példának okáért mindössze 2247 nyolcadikos ragadott tollat. A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a megyében kialakított 20 vizsgaközpont egyikéből sem jelentettek szabálysértéseket vagy egyéb jellegű problémákat.


Június 20-án az országos szintű felmérés a matematikával, majd 21-én az anyanyelvi vizsgával fog folytatódni. Az első eredmények kifüggesztésére június 25-én lehet számítani, a végleges eredmények azonban csak 29-én érkeznek majd meg, azt követően, hogy elbírálták a benyújtott óvásokat.


A vizsga egyébként minden nap reggel kilenckor kezdődik, a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig el kell foglalniuk helyüket a teremben. A vizsgára jelentkező diákoknak személyazonossági igazolvánnyal és kékkel író tollal vagy golyóstollal kell rendelkezniük, de a matekvizsgán ceruzát és egyéb eszközöket is használhatnak a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont vagy táblagépet is. A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja - közölte korábban az Agerpres hírügynökség.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: